De zomer komt er weer aan en vrij en blij vieren we samen onze vrijheid. Overal ter wereld. Winq zette de zeven noemenswaardige Gay Prides op een rijtje.

Tekst: Gideon Querido van Frank
Dit artikel verscheen eerder in Winq (zie beneden voor weergave volledig PDF)

Barcelona Gay Pride (1-28 juni)

Het wordt de vrolijkste Pride ter wereld genoemd en dat zou zomaar eens kunnen. Wat wil je ook met een programmering waarin aan elke doelgroep is gedacht, een spectaculaire Almodóvar-achtige look and feel en alles tegen de achtergrond van een van Europa’s meest populaire gay vakantiebestemmingen. Ook de 2015-editie biedt een duizelingwekkende keur aan activiteiten. Een greep uit het programma: Pride kids (voor kinderen van LHBT-ouders), Stiletto race (drag queen-marathon), foam parties, seniorenactiviteiten, nog meer drag races, sportwedstrijden en strandfeesten die doorgaan tot zonsopgang. Hoogtepunt is natuurlijk de Gay Pride-parade die tot een van de grootste en kleurrijkste van Europa wordt gerekend. Kritische kanttekening: sinds 2008 profileert Barcelona Gay Pride zich als een niet-politiek festival – dat laat zij over aan haar Madrileense zusje. Hedonisme staat centraal, ons hoor je niet klagen. Onze tip: ga na afloop aan maandje naar Sitges (Pride daar is van 18-22 juni) en laat je Spaanse zomer tot een climax komen op La Leche in L’Atlantida (San Andria), het hysterische eindfeest van Circuit Festival Barcelona (5-16 augustus).
www.pridebarcelona.org

Tel Aviv Pride (7-14 juni)

Een jaar voordat Dana International het Songfestival won, vond voor het eerst in Israël een Gay Pride plaats. Natuurlijk niet in het religieuze Jeruzalem, maar in het vrijgevochten hedonistische Tel Aviv. De eerste editie was een overweldigend succes; vanaf het jaar daarop – met Dana als boegbeeld – stond het festival in de schijnwerpers van de wereldpers. Tel Aviv Pride staat bekend om zijn uitzinnige feesten: het slotfeest op het altijd zonovergoten strand is wereldberoemd. Maar er is ook veel aandacht voor politiek, debat, mode, kunst en cultuur. Israël ligt officieel in Azië en Tel Aviv Pride is daarmee de grootste Pride van dat continent (met vorig jaar maar liefst hondervijftijgduizend bezoekers). De homofobie in het Midden-Oosten zorgt ervoor dat veel LHBT’ers in die regio naar Tel Aviv trekken – ook de belachelijk mooie Israëlische mannen oefenen een niet geringe aantrekkingskracht uit. Het grootste deel van de joodse staat wordt beschouwd als homovriendelijk en tolerant, maar kijk uit in Arabische buurten. Over religie gesproken: de beroemde parade vindt niet – zoals in de rest van de wereld – op een zaterdag plaats (dat is het immers sjabbat, de joodse rustdag), maar op een vrijdag. Viva la diva!
www.gaytlvguide.com/the-guide/pride-parade

‘Tel Aviv Pride staat bekend om zijn uitzinnige feesten, het slotfeest op het altijd zonovergoten strand is wereldberoemd’

Prague Pride (10-16 augustus)

Vijf jaar geleden werd Gay Pride voor het eerst in Praag gehouden. De Tsjechische hoofdstad staat bekend om z’n tolerantie en zodoende is Prague Pride dé Pride van Oost-Europa (waar je voor de lol komt en niet het risico loopt in elkaar geslagen te worden). In 2014 luidde het thema East meets West, waarmee de Tsjechische homogemeenschap een gebaar maakte naar landen als Rusland en Oekraïne. Gays en lesbo’s uit homofobe buurlanden konden virtueel meelopen met de parade door middel van een speciaal daarvoor ontwikkelde app. Hiermee kon een avatar aangemaakt worden, die deelnemers aan de echte parade konden adopteren; de twee aan elkaar gekoppelde avatars konden elkaar opdrachten geven, een avatar uit Rusland kon bijvoorbeeld vragen of zijn echte deelnemer een spandoek wil maken met protest tegen het anti-homobeleid van Poetin. Met dit mooie initiatief zette Prague Pride zich op de kaart als politiek én innovatief. De parade trok vorig jaar meer dan twintigduizend deelnemers, voor jubileumjaar 2015 worden nog veel meer deelnemers en spektakel verwacht – London Gay Men’s Chorus geeft dit jaar acte de presence, het ludieke Pride Village zal weer herrijzen en er kan weer flink genetwerkt worden tijdens het LGBT Business Forum.
www.praguepride.com

EuroPride: Riga (15-21 juni)

Sinds 1991 wijst EPOA (European Pride Organizers Association) een stad aan die dat jaar een EuroPride mag organiseren (of de titel mag voeren bij hun eigen te houden Gay Pride). Een dergelijke ‘Europese Gay Pride’ wordt dan internationaler en in groter verband georganiseerd om een aansprekend karakter te krijgen. Een extra boost dus, altijd handig. In 1994 werd de derde EuroPride in Amsterdam gehouden (samen met de reguliere Amsterdam Gay Pride en de Roze Zaterdag), een groot feest dat pas in 1998 werd overtroffen door onze legendarische Gay Games. In 2015 zal EuroPride in Riga, Letland gehouden worden. Leden van de rechtse groepering Antiglobālisti dreigen roet in het eten te gooien: zij organiseren op dezelfde dag een evenement tegen ‘seksuele afwijkingen, allerlei perversiteiten en andere rare dingen.’ Het is aan het (homofobe) ministerie van Justitie te beslissen welk evenement doorgang zal vinden. Wat er ook besloten gaat worden: het organiserend comité van Riga Gay Pride roepen LHBT-activisten overal ter wereld op in de derde week van juni naar Riga te komen. In 2016 zal EuroPride in Amsterdam georganiseerd worden.
www.europride2015.eu

WorldPride: Madrid (2017)

Op de zestiende internationale conferentie van InterPride in 1997 werd op initiatief van Paul Stenson besloten WorldPride op te richten: een evenement met als doel LHBT-issues op een internationaal niveau te promoten door middel van parades, festiviteiten en andere culturele activiteiten. De eerste editie vond plaats in het jaar 2000, in Rome. Dat werd een hele rel, want het Vaticaan (en Italiaanse rechtse partijen) waren tegen. Dankzij burgemeester Rutelli ging het feest toch door (met tweehonderdvijftigduizend deelnemers die van het Colosseum naar Circus Maximus liepen), maar Johannes Paulus II mekkerde in een toespraak op zijn balkon dat WorldPride een belediging was voor de Christelijke waarden. Ook WorldPride Jerusalem 2006 was controversieel: de parade werd gecanceld (als gevolg van de oorlog met Libanon), maar er vond wel een conferentie en een filmfestival in het kader van WorldPride plaats. WorldPride Londen in 2012 (gedurende koningin Elizabeths Diamond Jubilee) was een overweldigend succes, net zoals WorldPride Toronto in 2014 (een miljoen bezoekers). De verwachtingen zijn hooggespannen voor Madrid in 2017.
www.worldpridemadrid2017.com

‘Vanzelfsprekend rijden ook dit jaar de Stonewall-helden van weleer voorop in de parade mee’

São Paulo LGBT Pride Parade (4-18 mei)

Volgens het Guinness Book of Records is de Parada do Orgulho LGBT de São Paulo de grootste Gay Pride ter wereld (hoogtepunt waren de driemiljoen bezoekers in 2009), volgens Grindr is het de allerbeste. Het Braziliaanse stadsbestuur pompt elke editie zo’n een miljoen reais in de parade (en bijbehorende feesten) en dat is te zien ook. De Parada do Orgulho LGBT (die elk jaar start bij de trots van de stad, het Museu de Arte de São Paulo) lijkt erg op het wereldberoemde Braziliaanse carnaval, maar dan – nog meer – gay. En nog meer bloot. Veel drag en over-the-top entertainment, maar ook de politieke thema’s worden middels debatten en symposia niet geschuwd. Door de gigantische bezoekersaantallen staat veiligheid hoog op de agenda. Vorig jaar stonden tweeduizend politieagenten, dertig ambulances, vijfenvijftig verpleegsters en zesenveertig verpleegsters klaar in de starthouding.
www.paradasp.org.br

New York Gay Pride (21-28 juni)

Iedereen weet dat Gay Pride in 1969 in de Newyorkse nichtenkroeg Stonewall Inn is geboren. De clientèle pikte de decennialange treiterij van de politie niet meer en vocht terug. Dit mondde uit in een ware veldslag van drie dagen die de nationale media haalde. Veel minder bekend is dat de heldhaftige kroeggangers voornamelijk bestonden uit kansarme African American en Latijns-Amerikaanse travestieten, transseksuelen en hoeren. Stonewall Inn was een rauwe kroeg voor paria’s die niets meer te verliezen hadden. Op de dag waarop Judy Garland werd begraven, vochten zij terug. Een jaar later werd hun overwinning herdacht onder de naam Christopher Street Liberation Day; in 1971 heette het evenement NYC Gay Pride en zo heet het nog steeds. Deze grootmoeder aller Prides geldt als de best georganiseerde en meest veelzijdige. Ook in 2015 wordt een inspirerend programma gepresenteerd met als klap op de vuurpijl het beroemde Dance on the Pier-eindfeest. Vanzelfsprekend rijden ook dit jaar de Stonewall-helden van weleer voorop in de parade mee.
www.nycpride.org


open pdf